Rengör silversmycken

Allt silver mörknar med tiden. Det är faktiskt ett kännetecken för silver med hög silverhalt.
Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig men är lätt att åtgärda.

Rengör och putsa silversmycken

Skippa starka kemikalier och rengör dina silversmycken med hjälp av gamla husmorsknep. Bakpulver, aluminiumfolie och hett vatten blir rena trolleriet.  

Gör så här – rengör silversmycken:

  1. Lägg aluminiumfolie i botten på en balja eller större form. Strö över lite bakpulver.
  2. Där placerar du de föremål av silver eller koppar som du vill rengöra. 
  3. Täck med mera bakpulver.
  4. Häll över kokhett vatten. Bli inte förskräckt när det börjar bubbla, det är karbonaten som avger kolsyra när den förenas med vatten.
  5. Vänta tills vattnet har svalnat. Lyft upp de nu rena föremålen och skölj dem med vatten.
  6. Torka smyckena helt torra med en bomullstrasa och sedan putsa upp smyckets glans med en silverputsduk.

Självklart går denna metod inte att använda om smycket i dess design har en svart framkallad oxidering i t ex botten av smycket (som t ex EDGE och HEDGEHOG). I detta fall rekommenderar vi att rengöra med silverputsduk. 

Håll dina smycken fina länge

Förvara dina silversmycken åtskilda varandra, t ex i separata tygpåsar (som medföljer när du köper ett smycke från Truly Me). Detta för att smyckena inte ska skava mot varandra och påskynda oxidering.

Vad är sterlingsilver?

Silver är faktiskt en av de mest använda metaller i världen. Den är mycket mjuk i sitt renaste tillstånd (100%). Det är därför silver generellt är legerad/blandad med en annan metall, vanligtvis koppar. Men för att kunna anses som äkta silver måste det innehålla 92,5% silver. Det är 92,5% silver som kallas för sterling

Silver och smyckestillverkning

Sterlingsilver är det silver som vanligtvis används till smyckestillverkning. Sterlingsilver är vitare och är mjukare att arbeta med än 83% silver, som används till bruksföremål exempelvis silverbestick.

Se Truly Me’s smyckeskollektion